lördag 7 april 2012

Berwick upon Tweed - Eyemouth

Stationen i Polmont!

Det är skärtorsdag -3 grader, strålande sol och i princip vindstilla. Jo jag är i Skottland. Klockan är 07.10 och ängel S har skjutsat mig till stationen för tågåkning som ska ta mig till Berwick upon Tweed. Jag ska byta i Edinburgh men jag har 15 min på mig så det är lugnt. Tror jag. Väl på stationen visar det sig att dom håller på att bygga om hela jäkla stationen och inget är sig likt. En massa provisoriska gångar och pilar som visar hit och dit. Som parantes kan tilläggas att stationen är "lite" större än knutpunkten, (22 plattformar) :-) Jag frågar en personal om vilken plattform mitt går ifrån. Plattform 11, säger han. Bra, då går jag dit. FEL. Hittar en tavla och letar efter ett tåg som går till Berwick, hittar ett som går till Berwick North från plattform 4, rusar dit. FEL. Men va fasen är det här, hur svårt kan det va. Efter några minuters letande hittar jag en informations disk och frågar där. Plattform 2, men det går om 1 min så du får skynda dig, säger han. Jag springer som en galning till plattform 2 och precis när jag kommer fram blåser konduktören i visselpipan och ska stänga dörrarna. Jag flåsar fram, Is this the train to Berwick? Yes it is, take your seat, säger han vänligt och släpper in mig. Jag hinner inte att sätta mig förrän tåget rullar. Perfect, just in time, säger jag och dråsar ner på ett säte.
Jaha, tänker jag. Har jag lärt mig nåt av detta? Ja det har jag faktiskt. Att det står så klart tågets slutstation på tavlan och inte ett stopp på vägen. "You stupid idiot" Tågets slutstation är Portsmouth. Hade jag bara kollat det så hade jag inte behövt yra omkring som en turist på Edinburgh station.

Klockan är nio när jag är framme i Berwick upon Tweed, och jag är i England för första gången i mitt liv. Jag kollar mig lite runt, verkar va en mysig stad det här. Men den ska jag ju kolla lite närmare på i morgon fredag, så jag startar min vandring. Solen skiner fortfarande och temperaturen har stigit till en 4-5 grader tror jag. Framme vid stigen som ska ta mig till Eyemouth slår den här synen mig.

Wow, det här kommer att bli bra. Jag tar ett par djupa andetag och börjar min vandring.


Klippor där hålorna går djupt in i berget.


Det syns kanske inte så bra, men hundratals fåglar häckar på klipporna. Vilken syn!


Efter full zomning på min kamera, lyckades jag fånga dom här på bild. Fiskmåsar är väl inte mina favorit fåglar direkt, men jag tror dom här har det lite tuffare än dom feta stadsmåsarna.


Gamla Nordsjön hon svallar och brusar.
Eller hur det nu va han sjöng den gode Harry Bedrövlius?


Såja, nu lämnar jag England och kliver in i Skottland.


Och då får jag det här mottagandet.
Märk väl att det står ingen välkommen till Englandskylt på andra hållet.


Det första jag möter i Skottland är en massa får och det märkliga är att alla tackorna har två lamm. Jag såg inte en enda med bara ett. Måste komma ihåg att fråga medlem M om det inte är lite ovanligt. Kanske det beror på rasen.


Sådana här gula buskar finns överallt och vad jag förstod av dom jag frågade så är dom som ogräs. Att dom med jämna mellanrum måste bränna dom annars tar dom över landskapet. En trodde att busken heter Gorse, och när jag googlade det verkade det som om det stämde. Man kan till och med äta den. Prova googla den och se vad ni hittar :-)


Så här ser dom ut på nära håll, väldigt vackra med långa taggar.


och så här ser dom ut när fåren har gått förbi. Jag tror att dom är något sorts tillhåll för rapphöns och fasaner för ibland när jag kom för nära så lät det som fasan skrik från buskarna.


En annan vy från det fantastiska landskapet.
Helt omöjligt att göra rättvisa med min lilla kamera.


En kyrkoruin, den ligger helt oåtkomlig från land, och verkar inte helt enkel att nå från vattnet heller.
 Kanske just därför det är en ruin :-)


Helt plötsligt ligger det ett hus mitt ute på en åker. Kanske inte så konstigt om det är deras mark, men det ser inte ut som om det är dom som brukar jorden. Där fanns inte en traktor eller någon form av jordbruksredskap, bara några bilar och husvagnar och fallfärdiga byggnader.


Ännu en fantastisk utsikt, så här såg det ut hela tiden. Otroligt, måste ses på riktigt.

Här kommer några exempel på att våren har kommit till Skottland.

Maskros i blom och i frö.

Här är ........., tappa just namnet. Men lär komma på det så småningom.


Tusenskönor.


Maskros högt uppe på en mur.

Skyltningen såg lite olika ut:



Precis som stigarna:

Här går det rakt ner och sen rakt upp igen.

Här går man inte gärna av från stigen

Se var du går annars vrickar du fötterna

Håll i hatten, tur att jag inte är jätte höjdrädd


Ibland fanns det trappsteg till hjälp. Kolla branten till höger, den är brant.


Ja, vad säger man. Amazing.


Eller. Fabulous.


För mina läsare som är golfare presenterar jag det här knepiga par 5 hålet. Utslaget måste va långt och ligga mitt i dogleg höger svängen. Andra slaget går över en ganska bred bäck och inspelet över en sjö och upp på en förhöjd green. Dessutom är det nog motvind för det mesta, gör det ju inte lättare precis. Medan jag satt där och fikade fick jag se åtskilliga bollar i både bäck och sjö. Tror inte att nån gjorde par på hålet.


Och bara gissa om den här synen va efterlängtad


Framme i Eyemouth, där jag ska bo över natten. Klockan är 14.10 och det har tagit mig ca 5 timmar att ta mig dit. Fem härliga timmar och det bästa är att det är inte slut än :-)

En riktig fiske by där man faktiskt har fiske som arbete.
Här ligger krabbtinor och bara väntar på att bli fyllda igen.


Några av båtarna i hamnen.


Här bodde jag, receptionen är där uppe där dörren är öppen.
Den andra dörren går till dom som har stället.


Mitt rum


Mitt badrum


När jag var ute på kvällen var det lågvatten. Det var skillnad på 2-3 meter. Häftigt.


Här syns det ganska tydligt skillnaden. Tyvärr har jag ingen bild på när där är högvatten, för det kommer inte in förrän på em.


Nej det är inte bara en dörr vilken som helst. Kolla brevinkastet, jo ni ser rätt. Undrar vad posten i Sverige hade sagt om den arbetshöjden.

Detta var torsdagens äventyr, det kommer uppdatering om fredagens äventyr i morgon. Tänk på att det är låååångfredag, så det blir nog inte ett så kort inlägg som idag.
 See you.


3 kommentarer:

Nenny sa...

Härliga vandringsstråk! Sätt fötterna rätt bara...
=)

Anonym sa...

Det ser ut som att du njuter i fulla drag..:) härligt!! Ser fram emot nästa inlägg..:) ha de bäst. Kram Marie

Jan Olof sa...

Tack för att du delar med dig av bilder och berättelser! Verkar helt fantastiskt, ha en fortsatt god tur!